
Jak depresja upośledza węch
16 sierpnia 2010, 09:19U osób ze schizofrenią, depresją i chorobą afektywną sezonową (zwaną potocznie depresją sezonową) dochodzi do upośledzenia węchu. Badania zespołu ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Drezdeńskiego wykazały, że powodem jest zmniejszenie obszaru mózgu odpowiedzialnego za ten zmysł.

Nadmierna reakcja = zapalenie pęcherza
13 sierpnia 2010, 11:44Nawracające zakażenia układu moczowego (ZUM) to skutek nadmiernej reakcji układu odpornościowego na pierwotną infekcję (PLoS Pathogens).

Atrakcyjna treść poprawia jakość
13 sierpnia 2010, 08:24Jeśli ludziom podoba się to, co oglądają, z mniejszym prawdopodobieństwem zauważają różnice w jakości filmu w Internecie czy klipu odtwarzanego na komórce. W ten sposób interesującemu, ale śnieżącemu nagraniu przypisana zostanie lepsza jakość niż wielu lepszym pod względem parametrów technicznych, ale nudniejszym filmom (Human Factors).

Czemu ślina się „ciągnie”?
12 sierpnia 2010, 14:41Nad czym pracują naukowcy? Na przykład: dlaczego ślina ciągnie się w nitki na których formują się perełkowate zgrubienia. Rozgryzienie tej zagadki wymagało intelektualne wysiłku uczonych z aż trzech uniwersytetów.

Mikroskop za 240$ zamiast za 40000$
5 sierpnia 2010, 20:32Gruźlica, w krajach rozwiniętych niemal zapomniana, w ubogich rejonach świata wciąż zabija około 1,3 miliona osób rocznie. Wszystko przez brak środków finansowych na leczenie i diagnostykę. Kwestia diagnostyki być może niedługo znacznie się poprawi.

Przełomowe kwantowe "trojaczki"
29 lipca 2010, 12:47Uzyskanie fotonowych "trojaczków" to duży przełom na polu optyki kwantowej, który wpłynie na prace nad komputerami kwantowymi.

Z wyszukiwarką przez życie
28 lipca 2010, 11:39W International Journal of Communication ukazały się wyniki badań przeprowadzonych przez uczonych z Northwestern University, z których wynika, iż studenci i uczniowie bardziej ufają wyszukiwarkom niż witrynom, które znajdują za ich pośrednictwem.

Jak się pozbywać tlenku grafenu?
25 lipca 2010, 11:16Wraz z rozwojem i upowszechnianiem się nowoczesnych nanomateriałów, narastają obawy co do ich wpływu na środowisko naturalne. Trudno ocenić, jakie szkody mogą poczynić takie materiały jak tlenek grafenu. Naukowcy proponują, aby do jego eliminacji zatrudnić pospolite bakterie.

Jak wyprodukować „zielony” tlenek grafenu
23 lipca 2010, 14:04Tlenek grafenu to materiał mający potencjalnie równie szerokie zastosowania, jak sam grafen. Niestety, do tej pory jego produkcja była kosztowna i bardzo szkodliwa dla środowiska. Obie te wady usuwa komercyjna technologia opracowana na amerykańskim Uniwersytecie Rice'a.

Rozpuszczalnik dla nanorurek
15 lipca 2010, 17:10Uczeni z Rice University znaleźli rozpuszczalnik dla wszystkich typów węglowych nanorurek. To przełomowy krok w kierunku stworzenia kwantowego przewodu elektrycznego o bardzo dobrych właściwościach.